Blog list masonry Type 3

Over de brandstof: Pellets

Pelletkachels gebruiken pellets als brandstof. Dit zijn cilinders van 6-8mm dik, ongeveer 3 cm lang samengeperst zaagsel en/of houtkrullen afkomstig van zuiver onbehandeld hout.

De kleur van de pellets zegt niet direct iets over de kwaliteit maar over de gebruikte houtsoort. Donkere pellets zijn gemaakt van houtsoorten zoals beuk en eik en branden langzamer en minder fel. Lichtere pellets zijn gemaakt van houtsoorten zoals dennenhout en branden sneller en geven meer warmte vrij in een kortere tijd.

Bij het samenpersen van de houtkrullen en het zaagsel komt lignine vrij uit het hout. Dit is een bindmiddel dat van nature in hout voorkomt, waardoor de geperste pellets hun vorm behouden zonder toevoeging van lijm of ander bindmiddel. Dit komt de verbranding natuurlijk ten goede!

Pellets zijn dus milieuvriendelijker, goedkoper en eenvoudiger op te slaan dan houtblokken. Je kunt ze makkelijk in een zak of doos stockeren. Ze hebben ook een veel lagere vervuilingsgraad dan andere manieren van verwarmen.

Houtpellets zijn niet de enige optie! Je kunt ook pellets verkrijgen gemaakt van korrelvormige brandstoffen zoals: mais, kersenpitten of olijfpitten. Hou er wel rekening mee dat je kachel hierop moet voorzien zijn!

Of uit cellulose houdende materialen zoals: stro, miscanthus of artisjokresten.

Houtpelletkachels: wat zijn ze?

Ze lijken op een gewone kachel maar hebben een andere werking. Een pelletkachel is een elektronisch geavanceerd apparaat dat een milieuvriendelijker en goedkopere optie is dan een gewone houtkachel. Deze kachels hebben een ingebouwde thermostaat en kunnen dus geprogrammeerd worden zoals een centrale verwarming.

Nu we met zen allen de positieve evolutie doormaken waarbij we milieubewuster aan het worden zijn en meer op ons geld gaan letten zijn pelletkachels zeer interessant. Voor gezinnen met het oog op de toekomst is een pelletkachel een goede investering. Zo zorg je voor het milieu en je portefeuille!